Ljubljanski teden mode pomlad 2019: Top utrinki prvega dne

2. 4. 2019 // Moda / Modne piste

S prvim aprilskim dnem se je pričela jubilejna, 10. edicija ljubljanskega tedna mode (LJFW), ki se bo kar štiri dni odvijal v središču naše prestolnice. Prvi dan je zaznamovalo osem navdušujočih modnih predstavitev, večer pa sta zaokrožila izjemna kolekcija Petje Zorec in finalni izbor mednarodnega projekta FS SEE, na katerem je zmagala srbska oblikovalka Gala Borović.

Tradicija ponuja možnost napredka in razvoja in že tradicionalna spomladanska napoved prihajajočih modnih trendov je pod sloganom »Več, kot pričakuješ.« že prvi dan presegla vsa pričakovanja. Že ob prihodu je obiskovalce navdušila eleganca steklenega šotora podjetja VMC, ki je na skoraj 800 kvadratnih metrih pod pokroviteljstvom Mestne občine Ljubljana postal urbana platforma za modno dogajanje na 20 metrov dolgi brvi, na kateri se bo predstavilo 29 modnih oblikovalcev, mimoidoči pa so lahko modni spektakel spremljali tudi na velikih zaslonih na Trgu republike.

Odlično utečena kreativna ekipa LJFW je modo ponovno vrnila v središče mesta in tako dogodku dodala urbano noto. Vsebinsko največji modni dogodek pri nas je otvorila revija študentov NTF, ki so navdušili z inovativnimi kreacijami, prvi dan pa je zaključila kolekcija že izkušene Petje Zorec. Premierno ji je sledil jagodni izbor petnajstih modnih oblikovalcev v okviru mednarodnega projekta FS SEE, finalni izbor pa je bil tokrat prvič v Ljubljani. Strokovno žirijo je s svojo kolekcijo pri kateri je navdih našla tudi v rave kulturi, prepričala mlada srbska modna oblikovalka Gala Borović, ki trenutno živi na Nizozemskem. Zmagovalka se bo tako za nagrado predstavila na Londonskem tednu mode, kolekcijo pa bodo lahko videli tudi na Beograjskem tednu mode. Mednarodno strokovno žirijo so sestavljali Martyn Roberts, ustanovitelj projekta FS in direktor Graduate Fashion Weeka, Biljana Poposka-Roberts, vodja projekta pri FS, Lewis Robert Cameron, modni stilist in pisec (Fucking Young, Pansy, Magazine, Kaltblut Magazine, Vogue Italia), Gili Biegun, glavna urednica revije Joys Magazine in Giorgia Cantarini, modna urednica vogue.it. Gala Borović jih je prepričala in ganila s čustveno izraznostjo in močnim sporočilom.

Sicer se je s finalnim izborom v Ljubljani zaključila že tretja sezona tega uspešnega projekta, ki je v regiji, ki zajema Slovenijo, Srbijo, Hrvaško, Bosno in Hercegovino, Črno Goro in Makedonijo, prvi te vrste.

V galeriji preverite kreacije, ki so nas navdušile včeraj zvečer!

V. J.

Foto: Foto: Jure Makovec

mirjana_josifoska_scout-1.jpgMIRJANA JOSIFOSKA - FASHION SCOUT SEEgala_borovic.jpgGALA BOROVIĆ - FASHION SCOUT SEE