Teden kulinarike v galeriji Družina

24. 11. 2017 // Scena / Dogodki

Namen Tedna kulinarike je širšo javnost seznaniti s presežki avtohtone slovenske kulinarike in podpreti delo posameznikov z možnostjo predstavitve v galeriji Družina.

Pri Družini jim namenjajo veliko pozornosti; v tedniku Družina vsak teden objavljajo recepte Mateje Reš, v reviji Praznična del vsebine posvečajo predstavitvi kulinaričnih mojstrov v njihovem domačem okolju, založba Družina pa je izdala že več deset kuharskih knjig. Vse knjige o hrani, ki so jih doslej izdali, so doživele velik odmev med bralci, nekatere med njimi pa številne ponatise. Kuharske knjige so več kot samo recepti, so tudi zgodbe ljudi in posameznih obdobij.

Knjige založbe Družina, ki so bile predstavljene skozi kulinarični teden:

Jabolčni kis – po recepturah p. Simona Ašiča

Gremo kuhat! – Marko Čižman

Kuhajmo z Matejo Reš

Varčna kuharica – Marija Remic

Gastronomska abeceda Slovenije – Janez Bogataj

Recepti sestre Nikoline

O hrani, takšni, ko tje

V torek, 14. novembra, smo na tednu kulinarike in knjig poslušali Valentino Smej Novak, ob Luki Novaku soavtorico knjige Hrana, taka, kot je. Spregovorila je o prehranjevanju. Kritično je ovrednotila prehrambne navade in poudarila dolgoročno zmernost. Svetovala je, da skuhamo, kar imamo, in dodamo lokalno hrano.

Valentina Smej Novak je na vprašanje, Jemo zdaj slabše, kot smo nekoč?, odgovorila, da ob informacijah, da je v hrani vse več aditivov, menimo, da je zato slabša. A pozabili smo, da je bil pred 150 leti najpogostejši vzrok smrti pokvarjena hrana, saj so se ljudje z njo zastrupili, ker niso poznali konzervansov. V 16. stoletju so v Franciji spili veliko vina na dan, voda pa je bila onesnažena. Pšenica je bila cenjena, ker po njej niso zbolevali, po koruzi pa so. Konzervansi dejansko naredijo živilo varnejše. Hrane ne mečite stran, pogosto slišimo. Valentina Smej Novak prisega na »recikliranje« hrane, to pomeni, da iz tistega, česar ne pojemo, naredimo nekaj novega. Kupimo pa lahko tudi hrano tik pred iztekom roke uporabe, tako bomo ne le prihranili, ampak tudi pripomogli, da bo manj hrane odvržene. Paziti je treba, da ne kupujemo preveč. Ni nujno, da je dražjaa hran boljša. Še posebej je bila gostja skeptična do najbolj oglaševanih živil. Večer je sklenila z mislijo, da je kuhati treba, po možnosti vsak dan, brez velikega cirkusa in naprezanja.

V. J.

Foto: Valentina Jarc

screen_shot_2017-11-22_at_10_08_13.jpg