Picerija trappa navdušuje s spomladanskimi okusi

21. 3. 2019 // Lifestyle / Kulinarika

Picerija trappa je na prvi pomladni dan predstavila nove sezonske okuse pic in tapasov s spomladanskimi sestavinami. Novi okusi bodo v trappi na voljo od 1. aprila, njihova glavna značilnost pa ostaja kislo testo. Pizzerija trappa je namreč ena od prvih, ki uporabljajo kislo testo iz droži. Pice pečejo v zelo vroči vrtljivi italijanski peči na 430 stopinjah Celzija, pica pa je v njej pripravljena v 1,5 do 2 minutah. Velik poudarek namenjajo skrbno izbranim in kakovostnim sestavinam, ki prihajajo tudi iz italijanskih dežel Apulije in Kampanje. Ljubitelji pic si jo lahko privoščijo tudi med sprehodom po centru Ljubljane, kjer se je trappi pridružila ulična različica trappica.

Pizzerijo trappa je ustanovila ekipa enakomislečih gostincev, ki so združili ljubezen in strast do kulinaričnega ustvarjanja. Pri zasnovi so bili pozorni na celosten koncept picerije, ki vključuje tako ambient, zgodbo kot grafično podobo. "V samo središče picerije smo postavili supervročo krušno peč, v kateri je prostora za 12 pic. Gostje lahko tako ves čas opazujejo picopeka pri pripravi. Krušna peč ima tudi vrtljivo dno, zato ima picopek manj dela z obračanjem pic," so dodali ustanovitelji trappe – Urška, Luka in Nejc.

Lahke in uravnotežene pice s kislim testom

Prepoznavna lastnost trappine pice je kislo testo, ki ga pripravljajo z drožmi. Posebnost kislega testa je namreč v tem, da ima svoj lastni okus, kar daje njihovi pici edinstvenost. Uporabljajo lastni divji kvas, ki so ga sami vzgojili pred tremi leti. Hranijo ga dvakrat na dan z mešanico moke in vode v razmerju 1 : 1 : 1 (obstoječi kvas : voda : moka).

Droži so povsem naravno vzhajalno sredstvo, ki vsebuje naravno prisotne kvasovke in mlečnokislinske bakterije, s katerim se pripravlja kislo testo. Zaradi svojih lastnosti ima številne prednosti za prebavo. Ena izmed njih je učinkovita razgradnja fitinske kisline, ki jo vsebujejo žita, kar zmanjša napihnjenost in prebavne motnje. Kislo testo se prebavlja počasneje, zato pomaga ohranjati stabilnejšo raven krvnega sladkorja. Je tudi prebiotik in pomaga podpirati zdravo črevesno floro.

In v čem je skrivnost popolne pice?

Trappin recept za odlične pice pa se ne skriva le v divjem kvasu in odličnih sestavinah iz italijanskih dežel. Ustanovitelji trappe – Urška, Luka in Nejc – pravijo: "Pica je popolna takrat, ko ji ničesar več ne moremo odvzeti. Pravi izziv je uporabiti čim manj različnih sestavin in doseči večplastnost okusov, tekstur in temperature. Pomembno je, da gre za uravnotežen preplet slanosti in sladkosti, maščob in kisline, umamija in arom. Okusi morajo biti torej izraziti, a hkrati ne preveč intenzivni. Tako se pice in okusov ne nasitiš prehitro, obenem pa je tudi zadnji grižljaj še vedno lahek ter intenziven kot prvi." Poleg odličnih rdečih in belih pic pa v trappi ponujajo tudi tapase in ekološko pridelana slovenska vina.

Trappa dobila ulično različico trappico

Piceriji trappa se je pridružila tudi njena ulična različica. V trappici, pomanjšani različici, lahko uživate v picah s kislim testom in stalnih okusih, kot sta tudi priljubljena klasika in pica z avtohtono kranjsko klobaso. Kot že ime nakazuje, pa trappica ponuja manjše pice in nižje cene, zato je obisk ulične različice trappe odlična rešitev za hitro in priročno potešitev lakote v središču Ljubljane.

Foto: Rok Berglez

pica_trappa_-_s_pargljeva.jpgPica trappa - špargljeva.pica_trappa_-_salami.jpgPica trappa - salami.