Koga bomo poslušali na 6. showcase festivalu MENT?

15. 1. 2020 // Scena / Napovednik

Ljubljana se bo od 5. do 7. februarja 2020 ponovno prelevila v žarišče domače, regionalne in evropske glasbene kreativnosti. V mesto namreč prihaja že 6. edicija predstavitvenega festivala MENT, ki je v nekaj letih postal nepogrešljivo zbirališče strastnih ljubiteljev glasbe in profesionalcev iz glasbene industrije. Prvi festival obiščejo, ker radi širijo obzorja z odkrivanjem novih izvajalcev, slednji pa z zanimanjem spremljajo novosti na trgu glasbe.

MENT poleg priložnosti za divje poplesavanje in zasanjano pozibavanje na ritme več kot 80 izvajalcev iz cele Evrope tudi letos ponuja enkratno možnost za izobraževanje na področju glasbene industrije in kreativnosti. Več o nastopajočih preverite tukaj, vse potrebne informacije o konferenci pa boste našli na tej povezavi. Ena izmed očarljivejših posebnosti festivala, ki v barvite ritme obarva sivi zimski vsakdan, je dejstvo, da se koncerti in ostali dogodki odvijajo na številnih zanimivih prizoriščih po celi Ljubljani. Letos se jih je nabralo kar 14, med temi sta popolnoma sveži Dijaški dom Tabor in ploščarna Big Nose. Glasbeno sladkanje nam MENT-ovci omogočajo že pred samim festivalom, saj so za aperitiv pripravili preddogodek s turško zasedbo BaBa ZuLa, na samem festivalu pa nas bodo dodatno pocrkljali s specialkami, kot so gostovanje amsterdamskega Red Light Radia, glasbeni delavnici Modul@rnice in HEX 1.0 ter instalacije AV dvojca Beam Team.

Preden na roko nadanete zapestnico in se podate na glasbeno popotovanje od Metelkove do Orto bara, od Ljubljanskega gradu do Kinoteke in od Dijaškega doma Tabor do Štirke, si v aplikaciji označite svoje "must see" izvajalce. Pri tem naj vam na pomoč priskoči naš izbor top 10 izvajalcev z letošnjega festivala MENT, ki smo ga pripravili v galeriji!

Vstopnice

Vstopnice lahko do 4. februarja 2020 kupite po predprodajnih cenah: za 1-dnevno boste odšteli 15, za festivalsko 39, za pro (festival + konferenca) pa 79 evrov. Nakup vstopnic je možen tudi prek spleta.

V. J.

Foto: MENT

das-bisschen-totschlag.jpgDas Bisschen Totschlag (Nemčija): Das bisschen Totschlag v prevodu pomeni “mali pokol”. Predstavlja najprijetnejši kraj zločina, kjer smo vsi žrtve sentimentalnosti, melanholije vsakdana, iluzornega nadzora in lepote ranljivosti. Nizozemska Coaster Records je skupaj z nemško založbo ​Treibender Teppich v začetku leta 2019 izdala njihov brunch pop prvenec “Easy Care + Softener”. Na njem počasi plujemo skozi zasanjane melodije ležernih sintov in zapeljivih elektronskih aranžmajev, posutih s tankočutnimi kitarskimi posladki.dekmantel-soundsystem-pressphoto-1.jpgDekmantel Soundsystem (Nizozemska): Kolektiv Dekmantel Soundsystem se je na več kot en način dokazal kot prinašalec najbolj kvalitetnih glasbenih doživetij. Nizozemska ekipa pod vodstvom Thomasa Martoja in Casperja Tierlrooija vodi priznano založbo, organizira priljubljene festivale in skupaj tvori soundsystem kolektiv. Na skupnih nastopih nas Thomas in Casper vodita skozi svoje zbirke plošč in plesalce hipnotizirata z zapeljivimi presenečenji ter plesnimi biseri, ki ponujajo dinamično, skorajda 360-stopinjsko perspektivo nad elektronsko glasbo, ki je v zadnjih letih nizozemsko sceno postavila na svetovni zemljevid. Ob svojem prvem nastopu v Sloveniji bodo s 3-urnim setom zavzeli glavno plesišče kluba K4.