Sadje za sijočo, čisto in mladostno polt

9. 7. 2023 // Wellness / Prehrana

Že velikokrat smo slišale, da sveže sadje in zelenjava pozitivno vplivata tako na počutje kot videz. Tokrat vam predstavljamo nekaj čudežnih sestavnin sadja, ki vplivajo na obnavljanje in čiščenje kože ter ohranjanje mladostnega in svežega videza. Da boste to jesen izgledale nadvse sveže, si za zajtrk in malico privoščite ...

Banane

Sadež bogat z vitamini A, B , C, D in E ima tudi veliko vlaknin, mineralov, magnezija, kalcija, fosforja, železa, joda in klora. Deluje pri dviganju imunskega sistema in preprečevanju številnih bolezni ter ohranja mladostni videz kože. Banane lahko uživamo med obroki, kot izredno hranjiv prigrizek ali pa si naredimo enostavno masko z banano in medom, ki bo v trenutku naredila našo kožo sijočo.

Limona

Limona je polna encimov, sadnih kiselin in vitamina C, zaradi česa je odlična kot čistilo za akne in nečisto kožo. Če vsako jutro spijete en kozarec vode z limono in medom na prazni želodec ste naredili veliko za čiščenje kože in tudi za zmago protu celulitu. Lahko jo vporabljate tudi kot piling saj z lahkoto odstranjuje mrtve celice s kože.

Pomaranče

Prav tako bogate z vitaminom C, vlakninami, folno kiselino, pektinom, beta karotenom...vse lastnosti ki jih ima vplivajo na nastanek kolagena in tako ohranjajo mladosten videz kože. Pomagajo tudi pri razstrupljanju in varujejo kožo pred izsušitvijo. Vporaba pomarančinega soka je primerna za vse tipe kože a koščke pomarančine lupine prav tako lahko vporabimo kot izvrsten piling. Pri tem pazite le da izbirate pomaranče ekološke vzgoje.

Jabolko

Jabolko ima veliko vitaminov (C, A, E, B), betakarotena, mineralov, kalija, kalcija, fosforja, magnezija, pektina...deluje pomirjajoče in mehča kožo ter ohranja mladosten videz kože. Vpliva tudi na zmanjšanje gub ter čisti kožo. Odlično, enostavno in hitro masko, ki poskrbi za svež videz naredite tako da stisnjeno jabolko premešate z medom in nanesite na obraz, ko se posuši sperite.

Papaja

Papaja je odličen vir vitamina C, ki pomaga varovati kožne celice ter ohranja mladosten videz kože ker pomaga pri nastanku kolagena. Varuje tudi pred škodljivimi učinki sonca. Papaja vsebuje tudi encim papain, ki nežno neguje in ohranja kožo zdravo. Olupek papaje se prav tako lahko uporabi za piling kože. Papaja je tudi odličen antioksidant in čistilec kože. Masko lahko naredite iz miksane papaje ter 2 žlici meda ali jogurta.

V. J.

Foto: Byrdie

1.jpg