Uravnotežite hormone s temi slastnimi priboljški

12. 9. 2021 // Wellness / Prehrana

Vsaka ženska, ki je v svojem življenju vsaj enkrat občutila hormonsko neravnovesje, ve, da le to močno vpliva na naše počutje in vedenje. Hormonsko neravnovesje oziroma ravnovesje ima velik vpliv na našo plodnost kot tudi oblikuje načine, na katere se spopadamo s stresom in anksioznostjo. Hormoni imajo močan vpliv na naše mentalno in fizično zdravje.

Hormonsko neravnovesje se lahko manifestira kot utrujenost, potreba po sladkem, nepričakovano pridobivanju kilogramov, anksioznost in znižana spolna sla. Tukaj je nekaj prehranskih nasvetov, ki zanesljivo in na naraven način pripomorejo k uravnoteženosti hormonov ter boljšemu psiho-fizičnem počutju!

Izogibajte se rafiniranim sladkorjem

Sladkor lahko povzroči prekomerno izločanje estrogena, kar lahko vodi v proizvodnjo slabih bakterij v črevesju. To pa je povezano s številnimi boleznimi. Izogibajte se piškotom, tortam, krekerjem, sladkanemu jogurtu, zamrznjeni hrani, paradižnikovi omaki in prelivom za solato. Če imate radi sladko, sladkor zamenjajte za organski med!

Jejte dobre maščobe

Maščobe so bistvene za proizvodnjo hormonov, zato vam ne bomo nikoli priporočali diete z manj maščobami. Priporočamo vam le, da nezdrave maščobe zamenjajte za zdrave, ki se skrivajo v avokadu, mastnih ribah, oreščkih, ...

Dobra prebava

Na proizvodnjo dobrih bakterij v prebavnem traktu (dobra prebava je ključnega pomena za dobro počutje) pozitivno vpliva fermentirana hrana - kimchi, kislo zelje in kefir - ter zelenjava, ki je polna vlaknin: ohrovt, brokoli in zelje.

Uživajte veliko vitamina C

Vitamin C je pomemben pri produkciji progesterona, ki uravnoveša nivo estrogena v telesu. Listnata zelenjava, citrusi in jagode so super viri vitamina C!

Izogibajte se procesirani soji

Predelana soja vpliva na prekomerno proizvodnjo estrogena in inzulina ter se skriva skoraj povsod (tudi v grisinih). Izogibajte se ji!

V. J.

Foto: Unsplash / Ellen Bordal

ellen-bordal-hb5ofgzeknk-unsplash.jpg