Zdrav zajtrk za sladkosnedneže
Sladek zajtrk z nizko vsebnostjo sladkorja? Oksimoron? Ne, zgolj super zdrav zajtrk, nad katerim je navdušena Gwyneth Paltrow! Recept za sladko ječmenovo kašo s svežimi breskvami smo namreč našli na njenem portalu Goop.
Recept so navdihnili slastni kremni čaji. Ječmen je glede na glikemični indeks bolj zdrav kot oves in ima prijetno gumijasto teksturo, ki se poda k sladkim, zrelim breskvam, čvrstim slivam in hrustljavim lešnikom. Mmmm!
Sestavine za 4 skodelice:
1 skodelica ječmena
4 čajne vrečke (Earl Grey ali chai)
3 skodelice nesladkanega vaniljevega mandljevega mleka
½ čajne žličke vanilijevega ekstrakta
sol
2 slivi, sesekljani
½ skodelice nasekljanih lešnikov
2 breskvi, narezani na koščke
1. Ječmen namočite čez noč. Pokrijte ga s 4 skodelicami vrele vode in pustite, da se namaka vsaj 8 ur.
2. Ječmen odcedite in ga dodajte v lonec s 3 skodelicami mandljevega mleka, ½ skodelice vode, čajnimi vrečkami, vanilijo in ščepcem soli. Kuhajte na srednje močni vročini, dokler ne zavre. Na tej točki zavrzite čajne vrečke. Zmanjšajte toploto na srednje nizko in kuhajte približno 20 minut ali dokler se ne zgosti. Začinite s sesekljanimi slivami, breskvami in opečenimi lešniki ter postrezite.
V. J.
Foto: Goop