Ali nošenje visokih pet poveča vaša meča?

5. 12. 2020 // Wellness / Telo

Ženske, ki nosijo visoke pete, vedo, da petke podaljšajo noge, dvignejo zadnjico in dodajo veliko mero samozavesti. Vendarle pa so seznanjene tudi s krči in bolečinami v mečih in stopalih, ki so posledica dolgotrajnega nošenja velikokrat neudobnih čevljev. Ker gre pri opisanih bolečinah velikokrat za zatrdline v mečih, se sprašujemo, ali nošenje pet povzroča rast oziroma povečanje meč?

Rezultati raziskave, objavljene v The Journal of Experimental Biology, pri kateri je 11 žensk dve leti redno nosilo 5 centimetrske pete, pravijo, da se na koncu raziskave ženskam, ki so redno nosile pete, v primerjavi s tistimi, ki so ta čas nosile nizke čevlje, meča niso povečala. Kot posledico nošenja visokih pet so bile opažene le debelejše in trše kite, ki so posledica vsakodnevne drže v položaju, ki ne omogoča, da bi se le-te primerno raztegnile.

Da bi se v bodoče izognile bolečinam v mečih, vsak dan raztegnite mišice nog in vsake toliko namesto pet obujte nizke čevlje. Vaša stopala in meča vam bodo hvaležna!

V. J.

Foto: Unsplash/Amanda Vick

amanda-vick-az3yue3out0-unsplash.jpg