Spomladanski recept: Testenine s kozicami in zelenimi šparglji
Mmmm, pomlad je tukaj in z njo tudi okusni šparglji, ki so najboljši naravni vir folne kisline in antioksidantov. Vsebujejo glutation, ki je eden od najmočnejših antikarcinogenov in antioksidantov, ter rutin, ki krepi stene krvnih žil in varuje kapilare pred poškodbami. Šparglji so znani predvsem po svojem diuretičnem učinku - pospešujejo odvajanje vode in tako pripomorejo k pospešenemu pomladnemu čiščenju telesa.
Testenine s kozicami in zelenimi šparglji predstavljajo hiter in enostaven obrok (lahko ga pripravimo v manj kot 30-ih minutah) ter zdravo alternativo običajnim težkim testeninskim omakam. Da božanskega okusa, s katerim rezanci al-dente in mikavna omaka razvajata naše brbončice, niti omenjamo ne…
Za 4 porcije potrebujemo:
0,5 do 1 kg kozic
500 g špargljev (narezanih na 5 cm dolge kose)
½ skodelice nasekljanih šampinjonov
1 žlico olivnega olja
2 žlici zdrobljenega česna
250 g testenin
4 na kocke narezane češnjevce
½ skodelice sveže naribanega parmezana
2 jajci
sol
poper
svež peteršilj (nasekljan)
Navodila:
Testenine skuhamo po navodilih, odcedimo in postavimo na stran. V veliki ponvi na olivnem olju popečemo kozice, šparglje, češnjevce in gobice. Dušimo 3 minute, dodamo česen, premešamo in dušimo še nekaj minut. Nato ponev odstavimo. V majhni posodi razžvrkljamo jajca, sol, poper, peteršilj in parmezan. Zmes zlijemo čez testenine in jih dodamo kozicam v ponvi. Ponovno pristavimo na ogenj in pečemo približno 3 minute, dokler jajca ne zakrknejo. Testenine razdelimo po krožnikih in postrežemo.
V. J.
Foto: Jo Cooks