Praznovali smo trideset let Gostilne AS

6. 3. 2018 // Scena / Dogodki

Prejšnji teden je Gostilna As slavila 30. rojstni dan, kjer so bili prisotni praktično vsi, tudi predsednik republike Borut Pahor. Manjkali niso znani politični obrazi, predsedniki uprav, kulturniki in estradniki ter prepoznavni gostinci in vinarji.

Gostilna AS je že od svojih začetkov znana po prvovrstnih jedeh, izbranih vinih in osebnem pristopu do vsakega gosta. Vzdušje domačnosti se je venomer prepletalo z izbrano eleganco in nič drugače ni bilo na praznovanju ob okroglem jubileju.

Svetozar Raspopović – Pope se ob tem spominja začetkov gostilne na dvorišču svoje hiše v Dutovljah, prihoda v Ljubljano in ur, preživetih v izpopolnjevanju svoje vrhunske gastronomske ponudbe.”Če želiš imeti dobro gostilno, moraš verjeti vanjo. Ko verjameš v svoje goste pa nastane As. Potrebno je razumeti obiskovalce in ponudbo zasnovati tako, da diha z njimi. Osebno me najbolj navdihujejo naši gostje in z veseljem opazujem, da imajo radi našo hrano, vino in odnos. Največ mi pomeni, ko vidim, da se ljudje redno vračajo.”

Svoj kulinarični odtis je družina Raspopović v zadnjih 30. letih pustila tudi na drugih lokacijah v Ljubljani. Skupaj s kulinaričnimi mojstri Hiše Franko iz Kobarida so združili moči in odprli Gostilno na Gradu. Pred približno dvema letoma se je uspešni zgodbi v prestolnici pridružil tudi Pop's Place Burger Bar, ki je namenjen ljubiteljem burgerjev, rebrc in domače varjenih piv.

Pomemben del pobude o širjenju je prišel s strani Sebastijana Raspopovića, ki nadaljuje družinsko tradicijo. ”Vsakega projekta se lotimo zelo resno in premišljeno. Sledimo trendom svetovne kulinarike, a kljub temu vedno poskrbimo, da prostor in hrana nosita naš pečat in našo osebnost.”

Gostilna AS že 30 let zelo osebno skrbi za svoj prepoznaven kulinarični značaj, tradicijo in gostoljubje. Ob praznovanju okrogle obletnice pa je gotovo, da lahko z optimizmom zremo tudi v nove povesti, ki se bodo še spisale ob krožnikih in kozarcih pod drevesom v Knafljevem prehodu.

V. J.

Foto: Marko Delbello Ocepek

ob_jubileju_se_je_zbrala_prava_mnoz_ica__foto_marko_delbello_ocepek.jpgOb jubileju se je zbrala prava množica.na_dogodku_je_nastopila_neisha__foto_marko_delbello_ocepek.jpgNa dogodku je nastopila pevka Neisha.