Kako dobro jesti in še vedno ostati fit?

30. 11. 2018 // Wellness / Prehrana

Torej, želite shujšati, ne da bi se prikrajšali za hrano, ki jo imate radi? Se vam zdi, da vas sladke, slane in mastne pregrehe tako rekoč zasledujejo na vsakem koraku? Se jim nikakor ne morete upreti? Morate resnično jesti le zdravo in pusto hrano, če želite shujšati? Ne vedno! Vsekakor si lahko sem ter tja privoščite tudi kakšno pregreho, še bolje pa je, če se jo naučite pripraviti na bolj zdrav način. Pa poglejmo, kako lahko jemo odlično hrano in pri tem še vedno shujšamo!

Raznolikost

Raznolikost je ključna začimba življenja, ki zdrave recepte spremeni v okusne jedi. Zdravo naj ne pomeni nujno dolgočasno. Pri kuhanju uporabite sveže začimbe in barvite sestavine. Jedi posujte s semeni, oreščki, suhim sadjem, ...

Domače

Kalorične kupljene omake za solato nadomestite z doma pripravljenimi prelivi iz limoninega soka, olivnega olja in svežih začimb. To vam lahko pomaga prihraniti tono kalorij, ne da bi pri tem žrtvovali okus.

Velikost porcij

V restavraciji naročite, kar želite, a pazite, da ne pojeste preveč. Če nadzorujete velikost porcij, lahko jeste skoraj vse. Kar ostane, odnesite domov in pojejte zvečer za večerjo ali naslednji dan za kosilo.

Preizkušajte zdrave recepte

Na spletu je nešteto zdravih receptov, ki kar čakajo, da jih preizkusite. Bodite kreativni in oživite svojo zdravo kuhinjo. Lahko jeste zdravo, shujšate in uživate tudi v obrokih!

Povečan vnos beljakovin

Če povečate vnos beljakovin, boste okrepili svoj metabolizem in telesu pomagali, da si opomore od treningov. Za zajtrk uživajte omlete z zelenjavo, za kosilo piščanca na žaru. Jejte počasi in uživajte v vsakem grižljaju!

Ogljikovi hidrati

Zdravi kompleksni ogljikovi hidrati pomagajo stabilizirati krvni sladkor, vam dajo energijo in pomagajo jasneje razmišljati. Če se želite izogniti povečanju telesne teže, jih ne jejte tri ure pred spanjem in se izogibajte enostavnim.

Majhni obroki

Uživajte v mini obrokih čez ves dan. Prigrizek je zdrav način, da ostanete vitki, saj pomaga v boju z napadi izredne lakote. Preprosto morate vedeti, kako to storiti na pravi način. Polnozrnata žita, zelenjava in sadje so hranljivi prigrizki, ki nudijo energijo za ves dan!

V. J.

Foto: Instagram

julie_belanska_beauty.jpeg@julie_belanska_beauty