Katera zelena zelenjava je najbolj zdrava?

28. 3. 2023 // Wellness / Prehrana

Najbrž ste že slišali, da so smutiji, solate, juhe in ostale jedi iz zelene zelenjave izjemno zdrave. Vseeno pa zeleno zelenjavo še vedno premalokrat vključimo v svoj jedilnik. V nadaljevanju preverite, katerih 5 vrst zelene zelenjave bi morali vključiti v svojo prehrano, in morda vas z navedenimi lastnostmi navdušimo, da si jih boste pogosteje zaželeli!

Zelena solata

Brez zelene solate ni nedeljskega kosila. Se strinjate? Odlično! Zelena solata pripomore k urejanju prebave in je polna antioksidantov, ki zavirajo nastanek raka, razstrupljajo naše telo in blagodejno vplivajo na naše počutje. Uživajte jo vsak dan!

Ohrovt

Ohrovt sodi med najbolj zdravo zeleno zelenjavo. Vsebuje veliko (sicer zelo redkega) vitamina K in antioksidantov, po drugi strani pa vsebuje zelo malo kalorij.

Špinača

Špinača slovi po tem, da vsebuje veliko železa, ki je ključno za tvorjenje krvi in pomaga pri zdravljenju slabokrvnosti.

Brokoli

Tako kot ohrovt in špinača tudi brokoli spada med superživila, ki se z antioksidanti bojujejo proti raku, toksinom in staranju. Brokoli kuhajte na pari in ne predolgo, saj le tako iz njega ne boste splaknili vseh vitaminov in mineralov.

Zelje

Zelje vsebuje veliko vitamina C in ostalih antioksidantov. Odličen je za prebavo in za zdravje srca ter ožilja, pomaga pa tudi pri preganjanju alkoholnega mačka.

V. J.

Foto: Unsplash / Monika Grabkowska

monika-grabkowska-s3g2h4acw4g-unsplash.jpg