Sadje in zelenjava, ki pomagata pri hujšanju
Čeprav že vrabci na strehah čivkajo, da sta sveže sadje in zelenjava bolj zdrava kot predelana hrana, ni res, da prav vse sadje in vsa zelenjava pomagata pri hujšanju.
Rezultati raziskave, pri kateri je sodelovalo 133 tisoč ljudi, pričajo, da dodatno uživanje svežega sadja in zelenjave pripomore k nižjemu pridobivanju telesne teže, kot če bi jedli procesirano hrano. Študija, ki je bila objavljena v reviji PLOS Medicine, pa poleg tega zanimivega dejstva navaja tudi odkritje, da je od vrste sadja in zelenjave odvisno, koliko vplivata na našo težo. Tako je, vse sestavine v solatnem baru niso primerne za hujšanje!
Ljudje, ki so v študiji pridobili najmanj dodatne teže (pri raziskavi so povečali vnos kalorij na račun sadja in zelenjave), so uživali sadje in zelenjavo z najvišjo vsebnostjo vlaknin in nizkim glikemičnim indeksom, med katere uvrščamo:
jagodičevje
jabolka in hruške
čičeriko
cvetačo
avokado
pomaranče
brstični ohrovt
brokoli
stročji fižol
korenje
papriko.
Ljudje, ki so v času raziskave pridobili največ dodatnih kilogramov, so jedli več graha, krompirja in koruze - škrobnato zelenjavo, ki vsebuje le malo vlaknin in ima visok glikemični indeks.
V. J.
Foto: Unsplash / Milada Vigerova