Sadje za zdravo in sijočo kožo

2. 7. 2021 // Wellness / Prehrana

Tokrat vam predstavljamo čudežne sestavine sadja, ki obnavljajo in čistijo kožo ter ohranjajo njen mladosten videz!

Banane

Sadež bogat z vitamini A, B , C, D in E ima tudi veliko vlaknin, mineralov, magnezija, kalcija, fosforja, železa, joda in klora. Deluje pri dviganju imunskega sistema in preprečevanju številnih bolezni ter ohranja mladostni videz kože. Banane lahko uživamo med obroki, kot izredno hranjiv prigrizek ali pa si naredimo enostavno masko z banano in medom, ki bo v trenutku naredila kožo bolj sijočo.

Limona

Limona je polna encimov, sadnih kislin in vitamina C, zaradi česa je odlična kot čistilo za akne in nečisto kožo. Če vsako jutro spijete en kozarec vode z limono in medom na prazni želodec, boste naredili veliko za čiščenje kože in tudi za zmago protu celulitu. Lahko jo vporabljate tudi kot piling, saj z lahkoto odstranjuje mrtve celice s kože.

Pomaranče

So prav tako bogate z vitaminom C, vlakninami, folno kislino, pektinom in beta karotenom. Pozitivno vplivajo na nastanek kolagena in tako ohranjajo mladosten videz kože. Pomagajo tudi pri razstrupljanju in varujejo kožo pred izsušitvijo.

Jabolko

Jabolko ima veliko vitaminov (C, A, E, B), betakarotena, mineralov, kalija, kalcija, fosforja, magnezija in pektina. Deluje pomirjajoče in mehča kožo ter ohranja mladosten videz kože. Vpliva tudi na zmanjšanje gub ter čisti kožo. Odlično, enostavno in hitro masko, ki poskrbi za svež videz naredite tako, da stisnjeno jabolko premešate z medom in nanesite na obraz. Ko se posuši, sperite z mlačno vodo.

Papaja

Papaja je odličen vir vitamina C, ki pomaga varovati kožne celice, ter ohranja mladosten videz kože, ker pomaga pri nastanku kolagena. Varuje tudi pred škodljivimi učinki sonca. Papaja vsebuje tudi encim papain, ki nežno neguje in ohranja kožo zdravo. Olupek papaje se prav tako lahko uporabi za piling kože. Papaja je tudi odličen antioksidant in čistilec kože. Masko lahko naredite iz zmiksane papaje in 2 žlic meda ali jogurta.

I.L.

Foto. Unsplash / Icons8 Team

icons8-team-5k3yo4a-7gi-unsplash.jpg