Kaj se zgodi z našim telesom, ko nehamo piti alkohol?

12. 6. 2018 // Wellness / Telo

Že od otroštva dalje nas mediji, starši, zdravniki in prijateljice opozarjajo na slabe učinke, ki jih imajo alkoholne pijače na naše telo. Vseeno pa nas večina vsaj ob družabnih priložnostih rada spije aperol ali dva.

Nočemo vas strašiti, a redno (pretirano) uživanje alkohola lahko privede do nekaterih oblik raka, diabetesa in bolezni jeter, alkohol pa slabo vpliva tudi na naš videz in počutje. V kolikor ste pogosto slabe volje, imate napade lakote, slabo spite, imate suho, občutljivo in rdečo kožo ter zamegljeno koncentracijo, je morda čas, da se enkrat za vselej poslovite od alkohola.

Če potrebujete dodatno vzpodbudo, v nadaljevanju preverite, kaj se zgodi z našim telesom, ko nehamo piti alkohol ...

1 ura

Pojačano delovanje jeter; trebušna slinavka začne proizvajati dodatni inzulin, kar povzroča intenzivno željo po ogljikovih hidratih.

1 dan

Krvni sladkor se normalizira. Počutimo se dehidrirani, saj alkohol deluje kot diuretik.

2 dneva

Telo je končno izločilo toksine. Če nismo spili resnično preveč, je konec z glavobolom in vsesplošnim slabim počutjem

3 dnevi

Mačka ni več, telo tudi ne zahteva samo in zgolj mastne, slane in nezdrave hrane. Spet smo na normali - psihično in fizično!

1 teden

Spanec se močno izboljša, posledično imamo veliko več energije. Polt je kar naenkrat bleščeča, navlažena in bolj mladostna. Morebitne težave s prhljajem, ekcemi in rozaceo se izboljšujejo.

1 mesec

Maščoba v jetrih se zmanjša za 15 odstotkov, kar poveča zmožnost filtriranja toksinov iz našega telesa; okoli trebuha ni več maščobnih blazinic; koža na obrazu je sijoča.

1 leto

Leto po prenehanju pitja opazimo znatno zmanjšanje maščobnih oblog okoli trebuha - v povprečju posamezniki izgubijo kar do 6 kilogramov! Prav tako se znatno zmanjša tveganje za raka dojk, jeter in ust.

V. J.

Foto: Byrdie

1.jpg