Predstavljamo: TOK TOK


Mlad umetniški kolektiv Tok Tok s Primorske oblikuje in izdeluje produkte iz pravega lesa. Do ideje je prišlo, ko sta se Matej Rodela (skrbi za marketing, sicer radijski voditelj) in Andrej Koruza (produkcija, sicer izdelovalec mozaikov) srečala z dedkovo zapuščeno mizarsko delavnico. Takrat sta se odločila, da bosta izdelovala pohištvo in druge lesene predmete. Ko se je v zgodbo vpletel še Martin Šoštarič (industrijski oblikovalec), je nastal Tok Tok. To je zvok, ki ga zaslišimo ob trkanju na les in nam prinaša srečo ter nas brani pred zlim, saj prebudi dobrega duha, živečega v lesu, ki nam pomaga. In tako, kot je les dobronameren, takšno želijo, da je tudi njihovo pohištvo in drugi izdelki: zvesto in zanesljivo, okolju prijazno in zakaj pa ne, tudi srečno. Da bi bili uporabniki čimbolj zadovoljni, si sami izberejo kos, ki jim je všeč, fantje pa ga prilagodijo potrebnim dimenzijam in željam. Ker izdelek popolnoma prilagodijo naročniku, so prepričani, da ima tako načrtovan in izdelan kos za uporabnika večjo vrednost kot neoseben kos iz serijske proizvodnje.

Vodilo njihovega oblikovanja je preprosto in razumljivo pohištvo, izdelano iz slovenskega lesa, naoljeno z okolju prijaznim oljem iz lana in agrumov, lepljeno z lepili na vodni osnovi. Vsi izdelki so izdelani s pomočjo lokalnih obrtnikov (strugarji, mizarji, šivilje, modelarji, graverji, …), kljub temu da so zaradi tega stroški izdelave višji. V celoti zavračajo okolju neprijazne snovi in uporabijo tudi ostanke lesa, ki nastanejo pri mizarskih delih.

Kljub težkim časom in višjim produkcijskim stroškom, si uspešno utirajo pot na prenasičen trg. Pri tem si pomagajo tudi s sodobnimi pristopi in tako bomo lahko na platformi Kickstarter od 7. aprila dalje podprli njihov zadnji in najbolje prodajan izdelek Trobla. Na spodnjih fotografijah si lahko ogledate le nekaj njihov izdelkov, več pa najdete njihovi spletni strani.

Trobla je majhen, ličen, naraven in lahko prenosljiv izdelek, ki prepore mogočen zvok. Je stojalo oz. ojačevalnik za pametne telefone, ki ga zaradi njegove majhnosti uporabimo kjerkoli - tudi za party sredi gozda. Izdelek je trajnosten prispevek svetu zabavne elektronike, kjer vsakoletno proizvajajo velike količine težko razgradljivih odpadkov, zato ga je vsekakor vredno podpreti.

Dila so lesene deske za rezanje, obenem pa jih lahko uporabimo tudi za serviranje narezkov, tapasov ipd. Izdelujejo jih v treh različnih dimenzijah in vrstah lesa, najmanjša pa ima na spodnji strani vgrajene tudi magnete, tako da jo lahko po uporabi pospravite kar na hladilnik. Na spodnji strani so opremljene z ličnimi ilustracijami oblikovalke in ilustratorke Nine Mršnik.

T.i. Martinova miza je seveda dobila ime po oblikovalcu Martinu, ki je zelo organiziran. Ta je dizajniral mizo, ki sledi sodobnim, pisarniškim izzivom. Miza ima poseben predal z vtičnicami, ki se odpre kot klavir in tu lahko spravimo vse kable, ki jih potrebujemo pri delu (in vemo, da teh ni malo). Ob strani ima miza tudi priročno kljuko, kjer lahko obesimo torbo, ki nam je tako vedno pri roki.

V. V.

foto: Tok Tok

Tok tok, les, pohištvounnamed_1.jpgunnamed_2.jpg