Stanovanje urbanega alfa samca


“Karakoy Loft” - dupleks s čudovitimi pogledi na srce Istanbula, so za potrebe samskega moškega oblikovali v arhitekturnem biroju Lofist. Stara soseka Karakoy, nekdaj trgovsko središče mesta, dandanes postaja trendovska četrt s številnimi novimi galerijami, butiki, restavracijami in hoteli. Stanovanje je pozicionirano v samem centru tega vrveža.

Po besedah arhitektov so bila glavna vodila prenove sama lokacija, značaj in potrebe uporabnika. Pri prenovi stanovanja so želeli boljšo povezavo med notranjostjo in zunanjostjo, pri čemer v prostor pride več svetlobe in pogledi navzven - tako so namesto prej majhnega okenca frontalno fasado odprli s harmonika okni, ki dnevno sobo po potrebi “transformirajo” v balkon, ter dodali več strešnih oken, ki obenem omogočajo poglede navzven tudi na podstrehi. Ker uporabnik živi sam, prostora ni bilo potrebno deliti na več manjših sob, temveč so lahko oblikovali enoten prostor.

Tri dvoetažne površine so zasnovane enotno, vsaka zase. Ena vzdolžna stena je skozi obe etaži zasnovana kot prostor za shranjevanje. Konstrukcija je sestavljena iz železnih cevi, ki tvorijo mrežo (police), katere lahko uporabnik po potrebi prilagaja, bodisi za knjige, drva, kuhinjsko shrambo ali garderobo. Nasprotni vzdolžni zid je obložen z naravnim kamnom različnih dimenzij in se ravno tako razteza skozi obe etaži, da pa bi v prostor vnesli več topline, so frontalno steno od tal do vrha stropa oblekli v irokov les, ki obdaja tudi klop pod oknom. Večina površin zgornje etaže (tudi kubus s posteljo in kadjo) je iz brušenega betona, kar se sliši dokaj surovo, a je material topel in prijeten na otip. Oprema je enostavna in prilagodljiva, tako da lahko uporabnik in njegovi gostje uživajo v razkošju prostora.

Naravno, nevtralno, udobno in praktično so ključne besede, ki opisujejo novonastali interier. Stanovanje deluje res prijetno in sproščeno, tako da njegov lastnik verjetno ni prav dosti sam …

V.V.

Foto: Archdaily

1.jpgunnamed_1.jpg