Čonka Tonka: torta z okusom po praznikih

14. 12. 2016 // Lifestyle / Kulinarika

Te praznike se bomo sladkali s slastnimi priboljški sladke chefinje Željke Bohar, ki ustvarja pod imenom Torterija. Ker nam v prazničnem času zaradi vseh decembrskih zabav, nakupov, poslovnih druženj in obdarovanj ne ostane veliko časa za peko, bomo slaščice kar naročili. Za prvo smo izbrali tortico z igrivim imenom Čonka Tonka, ki prepriča s svojim okusom in vonjem po praznikih. Tonka je seme južnoameriškega drevesa, ki raste v Braziliji. Njen okus nam je po eni strani zelo poznan, saj nas spominja na vanilijo, klinčke, mandlje in cimet, po drugi strani pa se nam zdi tako drugačen in neznan. V spremstvu praženih lešnikov je to tista prava torta za dušo privezat. Prepričala nas je tako močno, da smo izprosili recept, ki ga bomo preizkusili takoj, ko ukrademo nekaj časa zase.

Recept za torto Čonka Tonka

Sestavine:

Biskvit

4 jajca

80 g sladkorja

120 g moka

o.5 dcl olja

0.5 dcl vode

1 dcl paste iz kakava

80 g praženi lešniki

Tonka ganache

500 ml sladke smetane

500 g temne čokolade

1 tonka seme

Priprava:

Rumenjake in sladkor stepemo v peno. Vrelo vodo in kakav zmešamo v pasto. Pasto pridružimo rumenjakom in sladkorju. Dodamo moko in beljake. Biskvit nanesemo v okrogli pekač za torto premera 21 cm in potresemo z praženimi lešniki. Ko je biskvit pečen, ga ohladimo in napojimo s poljubnim sirupom (kakav, rum, čokoladni liker).

Sladko smetano zavremo z nastrganim semenom tonke. Smetano prelijemo čez čokolado in pripravimo ganache. Ganache pohladimo do temperature 35 stopinj in prelijemo čez biskvit. Tortico pustimo, da se ohladi. Po približno 6 urah jo okrasimo z meringami iz beljakov, svežim sadjem, čokoladno glazuro ali čokoladnimi okraski.

V. J.

Foto: Torterija

torterija_tonka_hi.jpgz_eljka_bohar_torterija.jpgtonka.jpg