Modne revije zadnjega dne tedna mode LJFW

11. 11. 2017 // Moda / Modne piste

Zdaj​​ že​​ lahko​​ rečemo,​​ da​​ je​​ jesenska​​ edicija​​ Ljubljanskega​​ tedna​​ mode za​​ nami.​​ Četrtkove​​ modne​​ revije​​ so​​ pritegnile​​ res​​ ogromno število​​ ljubiteljev​​ mode,​​ v​​ vseh​​ štirih​​ dneh​​pa​​ je​​ LJFW​​ spremljalo​​ tudi​​ veliko​​ blogerjev,​​ domačih​​ in​​ tujih​​ modnih​​ in​​ lifestyle novinarjev,​​ ter​​ seveda​​ znanih​​ obrazov,​​ ki​​ se​​ pojavljajo​​ na​​ straneh​​ družabnih​​ kronik.​​​ Revije​​ so​​ si​​ med​​ drugimi​​ ogledale predstavnice​​ Vogue​​ Italia,​​ Marie​​ Claire​​ Italija​​ in​​ Lonely​​ Planeta,​​ od​​ znanih​​ Slovencev​​ pa​​ na​​primer​​​ Alenka​​ Godec​,​​​ Tanja Ribič​,​​ ministrica​​​ Maja​​Makovec​​ Brenčič​, ​​​Iryna ​​Osypenko​​ Nemec​,​​​ Mija​​ Janković​,​​​ Salome​,​​​ Zlata​​ Zavašnik​, ... Na​​ modni​​ stezi,​​ ki​​ se​​ je​​ vila​​ po​​ parkirišču​​ prve​​ etaže​​ parkirne jiše Kozolec, smo​​ videli​​ res ​​veliko​​ število​​ raznovrstnih​​ kolekcij,​​ ki​​ so​​ jih​​ predstavili modni​​ oblikovalci​​ iz​​ celotne​​ regije. ​​Gostujoči​​ oblikovalci​​ so​​ bili​​ vsi​​ po​​ vrsti​​ navdušeni​​ nad​​ odzivom​​ občinstva,​​ nad​​ tem, kako​​ jih​​ je​​ Ljubljana​​ sprejela​​ in​​ vsi​​ so​​ obljubili,​​ da​​ se​​ z​​ novo​​ kolekcijo​​ na​​ modno​​ stezo​​ LJFW​​ vrnejo ​​že​​ naslednjo​​ pomlad.

Zadnji dan so izjemoma potekali trije sklopi revij, saj je ​Maja Štamol ​kolekcijo Zapeljana, ki jo je finančno podprl Ford Slovenija, predstavila samostojno, že kmalu po modni reviji pa so navdušene obiskovalke večino kosov, ki so jih videle na​​ modelih,​​ že​​ rezervirale.

Modno pisto je popestrilo tudi dogajanje med revijo znamke Things I Miss. S premiernim nastopom v živo, s skladbo “It’s a Shame”, ki je nastala sodelovanju slovenskim producentom Benjaminom Shockom, je dogajanje obogatila švedska Jazz pevka slovenskih korenin ​Marina Martensson​. Z glasbo se ukvarja od mladega, prvič pa smo jo lahko spoznali kot zlato polfinalistko na talentih. Je tudi avtorica besedil, tudi za to pesem, kot pevka pa rada spreminja smeri. Poslušalca pritegne s svojim lahkotnim in prefinjeno nežnim petjem ter čustveno zgodbo. Svoja čustva in značilno izvrstno igro pa je prinesel tudi priznani kitaris​t Teo Collori. Po zaključku zadnje modne revije pa je sledilo druženje ob nastopu skupine Kikimore​​ v​​ koprodukciji​​ z​​ Zavodom​​ Kersnikova.

Modne​​ revije ​​4.​​dne LJFW

Nika​​ Ravnik // mtlhrt_s​​ (Slovenija)

Oblačila so večnamenska, minimalistična, poudarjena z izbranimi barvami, teksturami, detajli. Odlikujeta jih umetniška izdelava in​​ prepoznavne​​ geometrijske​​ oblike.

Things​​ I​​ Miss ​​(Slovenija)

Things I Miss je Odnos. Vizija. Uporabnost. Umetnost. Inovativnost. Estetika. In seveda, ozaveščenost in trajnostnost. Premišljeno potovanje z zavedanjem vzrokov in posledic. Oblikovanje z veliko mero potrpežljivosti. Things I Miss je strast. Ni samo končna kreacija ali projekt. Je pot, misija ozaveščanja, ki hkrati ponuja brezkompromisen stil in surovost, kot tudi čutnost in strast. Obiskovalcem niso ponudili kolekcije, saj kreirajo edicije in kreacije, ki so kot druga(čna) koža. Kosi za inspiracijo in vsakodnevni ritem, za drznost v najvišji prestavi. "Oblačila so naša druga koža, torbe so naša premikajoča se shramba. Naš stil je prvinski in surov, kot je življenje samo", Tina Princ, vizionarka in kreatorka zgodbe Things​​ I​​ Miss.

Ludus​​ (Makedonija)

Eksperimentalna modna znamka Dragana Hristova. Njegove kolekcije temeljijo na čustvih – predvsem melanholiji in žalosti. Ljubi svilo in lahke prozorne tkanine, ki sestavljajo minimalistične, monokromatske in skulpturirane silhuete. Oblačila znamke so tako nosljiva s pridihom mehke avantgarde.

Maja​​Štamol // Zapeljana

Sodobna ženska upira svoj pogled v prihodnost. Išče zanesljivost. Ker želi biti prepričljiva, potrebuje eleganco. Tudi zaradi kreacije, ki jo nosi, občuti moč. Svoje delo in hobije opravlja s strastjo. In ko se prelevi iz poslovne v urbano damo, poskrbi za nepozabna doživetja. Zase in za svoje. Kolekcija sledi stilu oblikovalke, se spogleduje s tujimi trendi, ceni ročno delo. Posebno pozornost imajo modni dodatki : šali iz umetnega krzna, ki z različnimi pristopi ročnega dela dobijo unikaten videz ter voluminozne torbice, ki z detajlom opozarjajo na posamezne karakteristike kreacije (zanesljivost, moč, eleganca, prihodnost, doživetje, strast). Obutev je izdelana v sodelovanju s Kopitarno iz Sevnice in nosi​​ podpis​​ oblikovalke.

Selma ​​Starfinger

Tokratna kolekcija Selme Starfinger je navdihnjena z ročnimi vezeninami iz celega sveta. Po načinu izdelave izvirajo iz regije Balkana vendar so na njenih oblačilih in nakitu spletene v hindujske vzorce Sri Yantra. V vseh simbolih in vezeninah, ki krasijo kolekcijo izdelano iz svile, kašmirja, žameta in volne, se prepletajo vplivi iz celega sveta. Oblikovalka je​​ s​​ tem​​ želela​​ poudariti​​ podobnost​​ ročno​​ izdelanih​​ vezenin​​ različnih​​ držav.

Janja​​ Videc

Arhetipska kraljica je sama svoja ženska, kadarkoli, kjerkoli. Barbara Celjska, po kateri je inspirirana kolekcija, se je v 15. stoletju ukvarjala z alkimijo, iz zgolj njej znanega razloga nosila izključno črna oblačila, govorila sedem jezikov in se aktivno vključevala v politiko. Kraljica današnjega časa za svečano priložnost obleče (dizajnersko) trenirko, stoji za svojo resnico, tudi kadar je za druge preveč in ponosno pokaže svoje »napake«, brez da bi se trudila doseči ideal, ki ne obstaja. Pozna svoje notranjo kraljestvo, svojo ljubimko, mamo, modro žensko in bojevnico tako v senčnem kot v svetlem delu in jih zavestno uporablja. Je zelo resnična, zelo človeška in prizemljena, hkrati pa ima čudežno moč, da svinec spreminja​​ v​​ zlato.

Kaftan​​ Studio

Najnovejšo kolekcijo znamke Kaftan, ki je bila izključno izdelana za Ljubljanski teden mode in tudi tokrat prvič predstavljena, zaznamuje brezčasnost vseh kosov. Oblačila so narejena tako, da poudarijo žensko lepoto, so skrajno feminilna, nežna in zasanjana. Visoko kvalitetni materiali so krojeni v mehke linije, so nežnih barv, brez enega samega črnega​​ kosa.

V. J.

Foto: LJFW / Jure Makovec

ljfw_nov17_day4_photojuremakovec_171.jpgKaftan Studioljfw_nov17_day4_photojuremakovec_160.jpgJanja Videc