Tretji in hkrati zadnji dan Ljubljanskega tedna mode

7. 4. 2018 // Moda / Modne piste

Tretji in hkrati zadnji dan Ljubljanskega tedna mode je za nami. Videli smo modne revije uveljavljenih tujih in domačih modnih oblikovalcev, predstavilo pa se je tudi nekaj svežih obrazov. Lahko rečemo, da je LJFW pustil okus po nosljivi, kakovostni in dostopni modi iz celotne regije.

Na modno pisto LJFW so se vrnile ugledne znamke kot so Ludus (Makedonija), Lore (Hrvaška), Nitoya (Hrvaška), Mateyaneira (Hrvaška), ki so s predstavitvijo na Ljubljanskem tednu mode dosegli novo tržišče in pri nas svoje kose tudi uspešno prodajajo. Tudi med obiskovalci je bilo kar nekaj znanih obrazov iz regije, od ene najbolj znanih hrvaških radijskih in televizijskih voditeljic Željke Ogresta, do superzvezdnice Severine.

Izbrani kosi kolekcij bodo od 13.4. naprej na prodaj tudi V Pentlja Concept Store, uradnem showroomu LJFW.

Ob zaključku modnega dogodka je vtise strnila tudi Melinda Rebrek, izvršna producentka LJFW: “Po zaključku aprilske edicije LJFW lahko z mirno vestjo rečem, da smo v osmih ponovitvah, od negotovega začetka v Mestnem muzeju in prve ‘prave’ velike edicije na Kongresnem trgu, do danes, naredili velik korak in preboj v razumevanju in poznavanju mode in modnih oblikovalcev v Sloveniji in tudi v regiji. Ves čas se trudimo širiti zavest o tem, da je moda za vse, ne le za elito in to se na obisku tudi pozna. Veseli smo razširjenih adrem, novih oblikovalcev in obiskovalcev ter povečanega zanimanja, ki pogosto rezultira v razprodane kolekcije predstavljenih oblikovalcev, kar je konec koncev tudi namen tednov mode. Ko smo začeli, marsikdo ni znal našteti treh slovenskih oblikovalcev, zdaj lahko trdimo, da imajo zvesto občinstvo in tudi kupce. S tem, ko so oblikovalci postali tudi medijsko bolj zanimivi, smo odprli tudi vrata povezovanjem z industrijo in pogosto uspešnim gostovanjem pri kolekcijah proizvajalcev masovnih izdelkov. Postali smo znani tudi v regiji, od koder se nam javlja vedno več blagovnih znamk, ki želijo sodelovati z nami, obenem tudi naše oblikovalce vabijo čez meje Slovenije, saj je slovenska moda kakovostna, raznovrstna in zanimiva za vse, ki jih mainstream masovna produkcija ne zanima. To dokazujejo tudi prihajajoče generacije z obeh oblikovalskih fakultet, od koder prihaja vse več zanimivih in prodornih imen, ki jih v oblikovalske vode popeljejo izredno kvalitetni mentorji, mi pa jim z veseljem ponudimo prvo profesionalno izkušnjo predstavitev kolekcij. Skratka, moda v Sloveniji ni več obstranska stvar in upam si trditi, da je LJFW en od večjih koščkov sestavljanke uspeha.”

OBLIKOVALCI 3. DNE

Things I Miss & Studio Marković (Slovenija & Hrvaška)

Tina Princ, ustavnoviteljica in kreativna sila, je znamko postavila na močni viziji in strasti. Ljubezni so surovosti življenja in naracije. Oblačila vidi kot drugo kožo, potovanje, razmislek, zavedanje, transformacijo materiala v malo poezije, v karakter z mislijo na vzrok in posledico. Igra s plastmi in načini nošenja, brez kompromisa v stilu. V sodelovanju s Studiem Marković želijo ustvarjati oblačila, ki trajajo celo življenje in se, po besedah Mihaele Marković, ustanoviteljice in kreativne direktorice studia, starajo kot dobro vino. Ne poznajo omejitve in tako zavračajo preozke definicije oblik.

Oblačila vidi kot drugo kožo, potovanje, razmislek, zavedanje, transformacijo materiala v malo poezije, v karakter z mislijo na vzrok in posledico. Igra se s plastmi in načini nošenja.

Maks (Hrvaška)

WorldInn SS18

Saša navdih jemlje iz tal vsega sveta in vzorce ploščic integrira v svoje kroje. Iz istega vira je črpala navdih za materiale in modele za svojo SS18 kolekcijo WorldInn. Kot to počne pri vsaki kolekciji, gre tudi tu za konstrukcijo in dekonstrukcijo. Z vsakim kosom se igra in tako poziva k novemu stilu in k ustvarjanju izraza, ki bi nam bil v tem barvitem svetu lasten.

Tanja Uvera

Blagovna znamka »Tanja Uvera« zajema oblačila sproščenega sloga, ki so primerna za vsakodnevne avanture, in za posebne priložnosti. Temelji na unikatno izdelanih pleteninah, ki jih dopolnjujejo maloserijske naklade majic z avtorskimi potiski, plašči in jakne iz tkanin in usnja. V kolekcije so ujete zgodbe, ki dodajajo oblačilom življenje in karakter. V glavnem so vsa oblačila izdelana po naročilu.

Kolekcija »SUMO'S GARDEN« pomlad/poletje 2018 zajema vse, kar potrebujemo v garderobni omari, da preživimo vse dogodivščine, ki nam jih bosta prinesla letošnja pomlad in poletje.

Kosi so nosljivi, barviti, navdihnjeni z botaniko in kulturo Japonske. Stil je sproščen, kroji prilagodljivi. Kolekcija je dobila ime po jopi, ki lahko zaobjame vsako telo in sem jo zaradi tega poimenovala »Sumo«, saj vsi poznamo japonske Sumo borce, ne? V kolekciji so na oblekah in jopah upodobljena močna in prožna stebla bambusov, kakršni si vsi želimo biti v naših življenjskih izzivih. Kot potisk na majice so dodani vzorci tattojev japonskih Jakuz (japonski mafijci), za opomin, da je vse mogoče, za dodatek hitrosti Shinkansen (hitri vlak) in za umiritev vedute pokrajin.

Izbor materialov zajema po večini unikatne pletenine, potiskane jerseye, usnje in tkanino, preoblikovano v obleke, jope, jakno, plašč, krila, tope in kopalke.

Madame Demode (Hrvaška)

Zamisel se je rodila takoj, že ob tvojem povabilu. Vendar je dolgo zorela med to zimo.

Navdih je bil točno tisti prehod iz stanja počitka do stanja, ko se prebudi nov začetek. V naravi ga občutimo vsi. Ko sneg leži na pobočjih, in si že potok med njim utira prostor, iščoč svojo pot. Ptice še ne pojejo, a že je prisoten vonj po pomladi. Vsi si želimo nekaj nenavadnega, neobičajnega – da bi razširili krila in bili to, kar smo. To je trenutek, ki ga želim s to kolekcijo ujeti in utelesiti.

Zanima me prenos te fotografije, malega a pomembnega trenutka, ko se stanje mišljenja reinkarnira v stanje dojemljivosti in začetka.

Prav zato je barva kolekcije bela – barva čistosti misli. Črna kot pomladni potok na belem ozadju. In rdeča kot rojstvo nečesa novega, za nas pomembnega. Ta romantična zgodba je prepletena z mano, z eksplozivno energijo stvarjenja.

Mass (Slovenija)

V Massu je na policah zapihal svež pomladni veter, ki je modno sceno prevetril z novo kolekcijo po zadnjih svetovnih smernicah. To pomlad zaseda vodilno mesto med stajlingi ulični stil s pridihom ekstravangance. Opazni so največji trendi s preporodom casual šik superg v novih oblikah in barvnih kombinacijah ter različicah na debelem narezljanem podplatu. V toplejših mesecih bodo prevladovali lahkotni poletni sandali in natikači, ki bodo to sezono igrali glavno vlogo vsake modne zgodbe. Velik poudarek bo tudi na petkah vseh vrst, to poletje pa bodo v ospredju še posebej natikači.

Glavne med petami so debele pete, ki z eksplozijo barv, vzorcev in dodatkov napovedujejo igrivo modno sezono. Drzni videz bodo narekovali elegantni natikači, kot so Gucci navdahnjeni trendi 'mules' na debeli peti ali značilni 'loafer' natikači, ki so priljubljeni udobni čevelj modnega sveta. Med barvami bodo kraljevali pastelni in metalik odtenki, 'old pink' kot top barva sezone ter žive barve poletja, izstopali pa bodo dodatki v obliki perlic, diamantkov, bleščic, vezenin in zakovic. Nova Massova kolekcija je polna presenečenj in bo krojila najlepše stajlinge.

Massovo modno revijo si je iz prve vrste ogledala tudi njihova zvezdnica, hrvaška pevka Severina.

Dioralop (Hrvaška)

Njun navdih so polaroidi, narejeni s tehniko namernega polivanja kemikalij in izpostavljanja različnim temperaturam. Tako nastanejo različne barve in vzorci, ki jih potem na pester nabor razkošnih tkanin digitalno tiskajo v Združenem kraljestvu. Navdih črpata iz subkultur, ulične mode in tem, ki izzovejo buren čustven odziv. Andrejin talent za rezanje in dekonstrukcijo je v popolnem ravnovesju z Majino vizijo, kar se tiče potiskov in rokovanja s tkaninami. Oblikovalci radi vsako sezono zgodbe pripovedujejo na različne načine – z uporabo dvoumnih tkanin, proporcev in silhuet.

Hrvatici sta se spoznali v Zagrebu, kar je kasneje vodilo do rojstva blagovne znamke. Andreja je diplomirala na zagrebški Fakulteti za tekstil in tehnologijo. Podiplomskega študija se je udeležila na Central St. Martin's College of Art and Design, ki ga je leta 2009 zaključila s specializacijo v ženski modi. Znanje je dodatno razširila s pripravništvom v studiu Alexandra McQueena. Maja je arhitektka in oblikovalka potiskov z močnim občutkom za teksture in stil.

Kaviy Couture (Hrvaška)

Modne kreacije Kaviy so moden in moderen pristop k tradicionalnim elementom; sami jih poimenujejo »Kaviy etno«. Osnova za vsak njihov kos je tradicionalni hrvaški vzorec ali hrvaški zaščitni znak ter ročno izdelan izdelek visoke kakovosti.

Krie (Hrvaška)

Krie Design je uveljavljena hrvaška blagovna znamka, ki jo je leta 2008 ustanovila Kristina Burja.

Znamka, ki je na hrvaškem trgu dobro zastopana, je znana po svojih edinstvenih stvaritvah in posebnih krojih, ročno izdelanih modnih dodatkih ter detajlih. Krie Design je ena od blagovnih znamk, ki sodeluje na Green Fashion Week (GFW), ki je neprofitna prireditev, namen katere je promoviranje trajnostnega modnega oblikovanja, s tem da oblikovalcem daje možnost, da na njem predstavijo svoje ekološke kolekcije.

Krie Design je svoje stvaritve predstavljala že na Abu Dhabi Fashion Sustainability Experience leta 2016, GFW v San Remu, Milanu, Los Angelesu in Las Vegasu spomladi 2017 in GFW v Rimu novembra 2017. Poslanstvo blagovne znamke je ustvarjanje edinstvene ulične mode, ki je primerna za nošenje skozi celo leto. Njihove kreacije so narejene iz okolju prijaznih materialov, ki jih lahko kombiniramo na različne načine in zlahka vzdržujemo.

Krie Design je blagovna znamka, primerna za vsakega posameznika – blagovna znamka, ki je priljubljena pri modnih navdušencih vsega sveta. Zaradi svoje prilagodljivosti je kolekcija popolna za zadovoljitev specifičnih potreb in osebnih preferenc različnih ciljnih skupin. Starostne omejitve ni – enako je priljubljena med najstniki, poslovnimi ženskami in ženskami, ki se starajo s stilom.

Krie Design se pogosto pojavlja v editorialih v hrvaških, evropskih in ameriških modnih revijah, kreacije pa nosijo znane osebnosti tako na zasebnih kot javnih odmevnih prireditvah.

Andy’s Fashion (Hrvaška)

Oblikovalka Andrea Anić Dokmanović, ustanoviteljica blagovne znamke Andy's fashion, je svojo znamko pričela razvijati ob koncu študija na Fakulteti za tekstilno tehnologijo v Zagrebu (2010).

Andrea z ustvarjanjem plaščev, oblek, kril, poročnih oblek ipd. premika meje modne umetnosti in navdušuje z nepredvidljivostjo svojega navdiha ter svojo predanostjo in veliko željo po delu. Blagovna znamka Andy's ponuja nekaj posebnega in drugačnega. Je slavospev ženski osebnosti, a se obenem ženskemu telesu tudi čudovito prilega ter tako poudarja lepoto in individualno osebnost vsake ženske!

Petja Zorec (Slovenija)

Petja Zorec je oblikovalka, ki deluje pod istoimensko blagovno znamko moške mode in je članica modne platforme Squat. Svoja dela od leta 2011 redno predstavlja na slovenskih tednih mode in v tujini.Leta 2013 je zaključila magistrski študij oblikovanja tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti, kjer je trenutno zaposlena tudi kot asistentka.

Za svoja dela je prejela številne nacionalne in mednarodne nagrade; OpenMyMed Prize, Design (Dis)ability, Elle Style Award (SOTO), Trend (Young@Squat), Nagrada Republike Slovenije za trajnostni razvoj, študentska Prešernova nagrada in druge.

Blagovna znamka moške mode Petja Zorec drzno združuje protislovne teme, ki se odražajo v presenetljivih, oblikovno izrazitih ready-to-wear kolekcijah, ki izpolnjujejo zahteve vsakdanjega življenja z neoziranjem na specifike spolov. Z uporabo tradicionalnih tekstilnih tehnik in tehnoloških novosti kolekcije neprisiljeno odražajo hkrati strogost in igro, umirjenost in hitrost, udobje in svečanost.

V. J.

Foto: Jure Makovec, Kristijan Švab

kristijan_svab1.jpgZadnji dan LJFW si je ogledala tudi pevka Severina.kristijan_svab.jpgSeverina na Massovi gugalnici.