Ali pijete vodo na pravi način?

2. 10. 2021 // Wellness / Prehrana

Hidracija je nadvse pomembna. Če v telo vnesemo zadostno količino vode, se bo to poznalo na boljšem počutju, lepši koži, boljši prebavi in še bi lahko naštevali. Vendarle pa je poleg količine (8 kozarcev vode na dan), pomembno tudi kako vodo pijemo! Morda jo že celo življenje pijete napačno, pa tega sploh ne veste!

Kako vode NE SMEMO piti:

1. Preveč/premalo

Pri pitju vode je pomembna zmernost, zato je dobro, da poznamo svoje telo in vemo, kdaj smo zares žejni. Priporočljiv vnos vode v telo je 8 kozarcev na dan.

2. Med hojo, v stoječem položaju

Vode naj ne bi smeli piti stoje ali med hojo, saj s tem negativno vplivamo na proces prebave. Voda na ta način prehitro prispe v želodec in le-tega obremeni.

3. Preveliki požirki

Najboljši so majhni požirki, ki telesa ne obremenijo.

4. Ne pijmo takoj po zajtrku/kosilu/večerji

Tradicija ajurvede opozarja, da pitje po obroku slabo vpliva na prebavo. Počakajmo, da telo prebavi obrok in ga šele nato 'zalijmo' z vodo.

Kako MORAMO piti vodo:

1. Pričnimo zjutraj

Na tešče vsako jutro spijmo en kozarec mlačne vode, po možnosti z limono. To bo med drugim odpravilo glavobole, bolečine v telesu in celo pospešilo prebavo. Prav tako pa pomaga pri astmi, driski, zaprtju, menstrualnih težavah in maščobah v krvi.

2. Pijmo mlačno vodo

Čeprav se nam zdi, da s pitjem mlačne vode ne moremo potešiti žeje, je zagotovo boljša, kot pa hladna ali celo ledena. Pitje mlačne vode ima veliko pozitivnih učinkov na telo, pitje mrzle vode pa je najbolj škodljivo za naše zobe.

3. Pijmo v sedeči pozi

Sedeča poza je za pitje najboljša in najbolj priporočljiva.

V. J.

Foto. Soji

1.jpg