Ojoj, vas je opeklo?

25. 6. 2022 // Wellness / Telo

S poletjem je prišel čas poletnih oddihov in seveda tudi sončenja! Če ste se le-tega tako veselile, da ste ob prvem obisku plaže pozabile na zadostno zaščito (kremo za sončenje je potrebno nanesti zjutraj, potem pa zaščito obnavljati na vsake 2 uri) vas je najbrž dodobra opeklo. Da bi kožo kar najhitreje potolažile in jo obvarovale pred neprijetnim luščenjem, preberite, kako postopati ob sončnih opeklinah ...

1. Ledene kocke

Če pride do opeklin, ki nastanejo, ko nas opeče sonce (koža postane rdeča, napeta in vroča) kožo takoj hladimo, običajno z ledom, ki naj ne pride direktno na kožo, ker povzroča dodatne bolečine. Najboljša je bombažna cunja, v katero zavijte ledene kocke in z njimi hladite prizadeta področja.

2. Aloe vera

Aloe vera je izjemna rastlina, katere mesnati listi so polni zdravilnega gela, ki pomaga pri aknasti koži, pikih komarjev in opeklinah. Na voljo je tudi v lekarnah in nekaterih drogerijah. Če imate doma rastlino, potem odtrgajte del lista in iztisnite gel. Porazdelite ga po prizadetih delih kože in počakajte, da se popolnoma vpije. Takoj boste začutili olajšanje.

3. Hladni obkladki z zelenim čajem

Skuhajte zeleni čaj, ki je poln antioksidantov, in ga dobro ohladite. Vanj namočite krpo in jo položite na prizadete dele telesa.

4. Kumare

Verjetno ste že videli žensko s čistilno masko na obrazu in kumaricah na očeh, ki dokazano zmanjšujejo podočnjake. Zadnje čase pa se jih vedno več uporablja tudi za lajšanje sončnih opeklin. Kumaro narežite na rezine in jih razporedite po rdečih predelih telesa.

Še opozorilo! Na opekline - še posebej, če so se na vašem telesu pojavili mehurji - nikar ne nanašajte kisa ali jogurta. Morda so to počele naše babice, a me ne želimo, da bi se naša koža še dodatno vnela!

V. J.

Foto: Kim Kardashian

1.jpg