Strokovnjaki razkrivajo zelene alternative vašim navadam pitja kave

1. 3. 2022 // Wellness / Telo

Kava je ena najbolj priljubljenih pijač po vsem svetu, glede na orodje za analitiko iskanja Ahrefs ima povprečno 9,7 milijona globalnih iskanj v Googlu na leto. Po zaslugi njenih mnogokaterih različnih lastnosti, se kava poleg pitja uporablja tudi za marsikaj drugega.

Alex Ion, tiskovni predstavnik Brewsmartly.com je z nami delil najboljše načine uporabe kave.

10 najboljših načinov uporabe kave, ki jih poznamo:

Dodatek mesu

Mleta kavna zrna lahko kot aromo dodamo marsikateri jedi. Z njo lahko začinimo tudi meso. S kavino pomočjo bodo dimljen okus dobili piščanec, svinjina in jagnjetina.

Dodatek pri peki

Kava je odličen dodatek pri peki tort in drugega sladkega peciva. Posebej dobra je kot priloga čokoladnim sladicam, nikakor pa ne smemo pozabiti tudi na priljubljeno torto s kavo in orehi.

Odmašite odtoke

To je cenejša alternativa dragim čistilom za odtoke in ima enake rezultate! Pol skodelice kave in pol skodelice soli vlijte v zamašen odtok. Nato v odtok nalijte poln kotliček vrele vode. To je povsem preprosta rešitev, za katero kemikalije niso potrebne.

Očistite si roke

Za učinkovito odstranjevanje neprijetnega vonja lahko uporabite mokro kavno usedlino, tako da jo podrgnete po prstih in nato sperete. Trik uporabite po rezanju zelenjave, česna ali česar koli, kar na koži pušča močan vonj.

Odženite žuželke

Kava je odličen naravni repelent žuželk. Vse, kar morate storiti, je, da nekaj kave potresete v razpoke v stenah, kjer so nepridiprave mravlje oziroma druge žuželke. Lahko jo celo podrgnete po koži in se tako zaščitite pred piki žuželk.

Piling kože

Kavna usedlina dobro deluje kot piling za obraz in telo, saj njena tekstura pomaga pri luščenju kože in odstranitvi odmrlih kožnih celic. Mleto kavo nežno vmasirajte v kožo in sperite. Kava naj bi dobro učinkovala tudi na predele, kjer vas pesti pomarančna koža.

Obogatite svoj kompostni zaboj

Kava je bogata z dušikom, ki je odličen dodatek vašemu kompostniku. Za resnično močno mešanico delu kave dodajte del sveže pokošene trave.

Zaščitite svojega psa pred bolhami

Kava je dobra alternativa kemičnemu repelentu proti bolham. Kavno usedlino vtrite v dlako psa, potem ko ste ga okopali in jo nato dobro sperite s kožuščka.

Dajte svojim rožam poseben sijaj

Kavna usedlina bo zmanjšala pH prsti v loncih vaših sobnih rastlin, kar lahko pokaže njihovo pravo barvo. Pred tem se prepričajte se, da rastline ne potrebujejo več kislosti. Grmovje borovnic na primer sovraži kavno usedlino.

Očistite svojo paleto za vonjanje

Vohanje kavnih zrn med preizkušanjem različnih parfumov omogoča, da bo vsaka ovonjana dišava dišala, kot da je prva. Tako se boste izognili preobremenitvi z vonjem in lažje izbrali ustrezen izdelek.

V. J.

Foto: Shutterstock

women_exfoliating_her_face_wayhome_studio_shutterstock_2.jpg